KOMPRESSIOTUOTTEET LYMFEDEEMAN JA LIPEDEEMAN HOIDOSSA
7 huhtikuun, 2021
LYMFAEDEMA
18 toukokuun, 2021
lipedeman lymfahoito
Ylhäällä oleva kuva on otettu 17.4.2019. Alhaalla oleva kuva on otettu 23.4.2019

LIPEDEMA

Lipedema on rasva-aineenvaihdunnan sairaus, jota sairastavat lähinnä naiset. Lipedema-kudoksessa on usein myös turvotusta, johon lymfaterapialla voidaan vaikuttaa. Olen hoitanut useita lipedema-asiakkaita lymfaterapialla vuosien varrella. Jokaisessa tapauksessa on ollut hoidollisesti samaa, mutta silti jokainen on ollut erilainen.

Lipedeman hoidossa erityisen tärkeässä roolissa ovat kompressiotuotteet ja -sidokset, joiden käyttöön on hyvä motivoitua. Kompressiotuotteina voidaan käyttää kompressiosukkahousuja, kompressiosukkia polvi- tai reisimittaisina ja näiden lisäksi legginssejä tai bermudoja, mikä kenellekin parhaiten sopii. Olen ohjeistanut asiakkaitani hankkimaan kompressiotuotteita hoidon tueksi ja käyttämään niiden lisäksi kompressiosidoksia, mikä lisää lymfaterapiahoidon vaikutusta. Yöt olen ohjannut olemaan ilman kompressiota, sillä yöllä on tärkeä saada nukuttua ja palauduttua hyvin.

Lipedeeman aiheuttamaa rasvakertymää voi esiintyä lantiolta nilkkaan saakka symmetrisesti molemmissa alaraajoissa tai vain osassa alaraajoja (ei koskaan jalkaterässä). Kudos on kipeä ja mustelmaherkkä. Lymfaterapeutin on hyvä olla tietoinen lipedemasta ja ohjata asiakasta tarvittaessa hoidon piiriin, etenkin jos asiakas kokee toimintakykynsä alentuneeksi lipedeeman vuoksi. Lipedemasta ollaan tekemässä valtakunnallista käypähoitosuositusta.

Olen saanut lipedema-asiakkaiden kanssa senttimetreissä mitaten hyviä hoitotuloksia intensiivisellä lymfaterapiajaksolla, kompressiotuotteilla ja - sidoksilla. Lipedeman hoidossa olen ollut utelias kokeilemaan erilaisia uusia lisähoitomuotoja. Seurasin viime marraskuussa lipedeemaa koskevaa LE&RN Online Symposiumia, jossa kerrottiin vibraatioterapian vähentävän lipedeema-asiakkaan kipua, lisäävän veren- ja imunesteen kiertoa, rentouttavan, lisäävän luuntiheyttä, parantavan rakon toimintaa sekä lisäävän asiakkaan elämän laatua.

Työskennellessäni yksityisellä puolella kokeilin asiakkaideni kanssa vibraatioterapiaa lymfaterapian lisähoidoksi. Vibraatiolevyä käytin asiakkaan takareisien tai pohkeiden alla tärisemässä sillä aikaa kun tein kaulan ja vatsan alueen lymfaterapiaa. Pehmensin vibraatiolevyä laittamalla sen päälle pyyhekerroksen, jotta se olisi miellyttävä alaraajojen alla. Asiakkaiden mukaan tärinä ei aiheuttanut heille alaraajoihin kipua. Koin vibraation saavan nestettä soluvälitilassa liikkeelle ja pehmentävän kudosta. Olen tehnyt lymfaterapian aikana myös faskiakäsittelyä tarpeen mukaan ja oppinut tunnustelemaan kudosten liikkuvuutta. Sormeni ja käteni ovat herkistyneet löytämään kudoksesta erilaisia tarpeita, joita voin pehmentää, liikuttaa ja muokata lymfaterapian aikana.

Olen käyttänyt myös 6D-teippiä, joka on kahvallinen kinesioteippi. Sen avulla asiakas on voinut itse kotona liikuttaa kudosta hyvänä itsehoitona.
Eräs asiakkaani kävi Saksassa hoitamassa lipedemaansa rasvaimulla. Hän kävi lymfaterapiassa samaan aikaan minun ja toisen lymfaterapeutin luona. Asiakas oli hyvin sitoutunut lipedeman kompressiohoitoon, kompressiosukkahousuihin ja kompressiosidoksiin.

Vasemmalla ovat kuvat asiakkaastani rasvaimun jälkeen (kuvat julkaistaan asiakkaani luvalla). Kuvien välillä on vain viikko ja kaksi lymfaterapiakertaa kompressiohoitoineen. Mustelmat ja turvotus ovat hyvin vähentyneet. 6D-teippiä käytin reisien yläosassa kudoskovuuden alueella. Teipin avulla asiakas pystyi itse pehmentämään ja liikuttamaan kudosta kertojen välillä.


Terhi Pyykönen
Fysio- ja lymfaterapeutti