LIPEDEMA
12 toukokuun, 2021
ERITYISRYHMIEN UIMAKORTTI: LYMFAPOTILAAN TARINA
6 heinäkuun, 2021
lymfahoito lymfaedeeman hoitoon

LYMFAEDEMA ELI LYMFATURVOTUS


Kiinnostukseni lymfaterapiaa kohtaan heräsi isäni sairastuessa keuhkosyöpään vuonna 2007. Opiskelin tuolloin fysioterapeutiksi. Isäni syöpä oli jo levinnyt laajalle sen löytyessä. Muistan miettineeni isän molempien käsien turvotusta, joka vaikeutti hänen syömistään, pukeutumistaan ja arjen toimintoja, ja miten kukaan ei kuitenkaan missään vaiheessa puuttunut tähän oireeseen. Syöpä oli levinnyt kaulan ja kainalon alueen imusolmukkeisiin estäen imunestekierron yläraajan alueella. Opiskellessani lymfaterapeutiksi ymmärsin asioiden yhteyden. Isäni ehti sairastaa vain puolen vuoden ajan, mutta tuo puoli vuotta opetti minulle paljon läheisen sairastumisesta ja vierellä kulkemisesta. Muistan yhä hetken, kun päätin, että tulen tekemään työtä syöpäpotilaiden parissa helpottaakseni niitä oireita, joita syöpä heille aiheuttaa.

Olen työskennellyt lymfaturvotusasiakkaiden ja –potilaiden parissa sekä yksityisellä että julkisella puolella siitä lähtien, kun valmistuin ensin fysioterapeutiksi ja saman vuoden syksyllä lymfaterapeutiksi. Erikoissairaanhoidossa työskennellessäni tein syöpäpotilaiden lymfaturvotuksen arvioita ja seurantoja. Tässä työssä näin kuinka hyviä tuloksia saadaan kompressiotuotteiden aktiivisella käytöllä. Käytin lymfaturvotuksen mittauksissa mittanauhaa ja kudosvesimittaria, Delfinin MoistureMeter-laitetta, joka mittaa kudoksessa olevan nesteen määrää. Lymfaturvotuksen alkuvaiheessa jo pelkästään aktiivisella päivittäisellä kompressiotuotteiden käytöllä saatiin lymfaturvotusta vähenemään ja sen pystyi todentamaan mittauslaitteella. Potilas myös motivoitui hyvin hoitoon nähdessään mittausten avulla hoidon tuloksia. Kompressiohoidon lisäksi potilas ohjattiin tarvittaessa lymfaterapiaan, jos kompressiotuotteet eivät tuoneet riittävää tulosta. Lymfaterapia toteutettiin intensiivisesti sopimuspalveluntuottajalla ja siihen liittyi aina kompressiosidokset lymfaterapian päätteeksi sekä lymfaterapian loppuvaiheessa uusien kompressiotuotteiden hankinta. Lymfaturvotuksen jatkohoito siirtyi perusterveydenhoitoon seurantakäynnin jälkeen.

Lymfaterapeuttina pidän tärkeänä, että asiakkaat ohjautuvat hoidon piiriin tarpeeksi ajoissa. Jos turvotus millään lailla mietityttää, kannattaa hakeutua lymfaterapeutin arvioon.

Terhi Pyykönen

Fysio- ja lymfaterapeutti