LYMFAEDEEMAN VERTAISTUKITARINA: SARA A
2 maaliskuun, 2021
KOMPRESSIOTUOTTEET LYMFEDEEMAN JA LIPEDEEMAN HOIDOSSA
7 huhtikuun, 2021
Huomasin murrosiässä jalkojeni olevan jotenkin poikkeavan näköiset verrattuna muuhun vartaloon. Minulla oli paksut nilkat ja reisissä oli runsaasti rasvaa, mutta luulin vartaloni olevan vain sen mallinen. Jaloissa oli kolottavaa kipua ja lääkärit olettivat sen johtuvan kasvukivuista.
Vuonna 2004 trauman seurauksena paino nousi n. 30 kg ja sitä myötä jaloissa kivut ja turvotus. Minun oli hankala liikkua. Aloitin dieetin ja säännöllisen kuntosalitreenin, jonka myötä sain 2 vuodessa pois kaikki 30 kg. Liikkuvuuteni muuttui paremmaksi ja turvotus väheni, mutta jalat olivat edelleen isot, turvoksissa ja kipeät ja tälle ei löytynyt mistään syytä. Vuonna 2016 hakeuduin plastiikkakirurgille ja minulle kerrottiin, että kärsin ehkä imutiesairaudesta. Googletin imutiesairauksia, löysin kuvia lipödeemasta ja näin siellä heti omat jalkani. Vihdoin kaikelle löytyi selitys ja päätin hakeutua julkiselle puolelle hoidettavaksi, mutta koin ettei siellä voitu auttaa minua riittävällä tavalla. Lopulta päädyin Saksaan hoidettavaksi, jossa tulokset ovat olleet esteettisesti kauniita. Med Plast -klinikka poisti minulta yhteensä 9,4 litraa sairasta ja kipeää lipödeemarasvaa. Leikkauksien jälkeen liikkuvuuteni parani, en ole enää koko ajan väsynyt tai kivuissa ja koen että voin nyt elää elämää mitä haluan. Rasvaimun lisäksi olen saanut suuren avun ketogeenisestä ruokavaliosta. Nautin salilla treenaamisesta aivan uudella tavalla ja katson elämääni paljon positiivisemmin.
Työskentelen Suomen lymfayhdistys ry:ssä viestintävastaavana ja nautin työstäni jossa saan auttaa muita. Vedän myös omaa lipödeemaryhmää Facebookissa, joka on perustettu lipödeemaa sairastavien vertaistukeen ja kokemusten jakamiseen.
Med Plast -klinikka antoi minulle aivan uuden elämän. Olen silti sitä mieltä, että jokainen lipödeemaa sairastava on arvokas, kaunis ja elämä voi olla hyvää rasvaimuista huolimatta. Toivon, ettei muiden tarvitsisi enää kasvaa huonon itsetunnon ja syyllisyyden tunteen kanssa. Toivon, että tulevat sukupolvet saavat hoitoa Suomessa riittävän ajoissa ja meillä olisi lipödeemaan kattavat hoito-ohjeet.