LYMFASAIRAUKSISTA

Sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät lymfaedeemasta tai muista imunestekierron häiriöistä. Imuneste on valkuaispitoista kudosnestettä, jota suodattuu verisuonista kudoksiin. Kudoksista neste kulkeutuu normaalisti imusuonia pitkin imusolmukkeisiin ja imusolmukeketjun kautta lopulta takaisin laskimoverenkiertoon. Imunestekierron häiriintyessä neste ei kuitenkaan kulje normaalisti, mikä näkyy ulospäin turvotuksena. Imutiesairaudet ovat alidiagnosoituja ja huonosti tunnettuja terveydenhuollossa. Monesti potilas kamppailee useita vuosia löytääkseen oikean hoitopolun.

Lymfaedeema tarkoittaa kroonista, etenevää ja pysyvää imunestekierron häiriöstä johtuvaa turvotusta. Turvotusta voi esiintyä missä tahansa kehossa, yleisimmin kuitenkin jalassa tai kädessä. Se voi olla seurausta esimerkiksi syöpähoidosta, leikkauksesta, infektiosta tai häiriötila voi olla synnynnäinen.

Lipödeema on perinnöllinen sairaus, joka alkaa yleensä oireilla hormonaalisten muutosten seurauksena, jolloin kehoon alkaa kertyä poikkeuksellista rasvakudosta. Lipödeeman edetessä hoitomuotona on usein rasvaimu. Lipödeema voi kehittyä lipö-lymfaedeemaksi, jolloin potilas kärsii lipödeeman lisäksi lymfaedeemasta.
Lipödeemaa tai lymfaedeemaa ei voi nykymenetelmillä parantaa, mutta niitä on mahdollista hoitaa. Hoidon kulmakiviä ovat molemmissa sairauksissa terveelliset elintavat, lymfahieronta, kompressiohoito sekä potilaan tilanteesta riippuen leikkaushoito tai rasvaimu.