LYMFAEDEEMA


Lymfaedeeman ensimmäinen oire on turvotus, joka ei lähde pois. Lymfaedeema tarkoittaa kroonista, etenevää ja pysyvää turvotusta, jota voi esiintyä missä tahansa kehossa, yleisimmin kuitenkin jalassa tai kädessä. Turvotus johtuu häIriöstä imunestekierrossa.

Häiriö voi olla synnynnäinen, jolloin puhutaan primääristä lymfaedeemasta, tai leikkauksen, sädehoidon, infektion tai ulkoisen vamman aiheuttama, jolloin puhutaan sekundäärisestä lymfaedeemasta.

Lymfaedeemaa ei voida parantaa, mutta sitä voidaan hoitaa lymfahieronnalla, tukituotteilla, leikkaushoidolla ja terveellisillä elintavoilla.

ONKO MINULLA LYMFAEDEEMA?


- Lymfaedeeman oireita ovat:
- Lievä, keskitasoinen tai huomattava turvotus raajassa, useammassa raajassa tai muualla kehossa
- Turvonneen alueen heikentynyt toimintakyky
- Alue tuntuu raskaalta, kireältä, jäykältä tai täydeltä
- Iho on paksuuntunut, epätasainen tai rakkuloilla
- Ihon läpi tihkuu nestettä
- Toistuvat infektiot turvonneella alueella
- Turvotus helpottaa yöllä, tai kun raajaa kohottaa

Turvotusta voi esiintyä myös muualla kuin käsissä tai jaloissa, esimerkiksi kasvoissa tai genitaalialueella.
Kaikki lymfaedeemaa sairastavat eivät koe kaikkia oireita, mutta kaikki oireet voivat viitata lymfaedeemaan.

LYMFATURVOTUKSEN ITSEHOITO


Lymfaturvotuksen hoidon kulmakivi on riittävä ja oikeanlainen kompressiohoito: tukisukat ja -hihat, legginsit, varvikkaat, sormikkaat, sidokset ja wrapit.

Liikunta liikuttaa lymfaa! Kaikenlainen liikunta on hyödyksi eikä lymfaedeema rajoita lajivalikoimaa - tee sitä, mikä sopii sinulle ja tuntuu hyvältä!

Painonhallinta ja ruokavalio - painonhallinta hillitsee lymfasysteemin kuormitusta ja turvotuksen pahentumista. Terveellinen ja monipuolinen ravinto tukee painonhallintaa, edistää terveyttä ja auttaa jaksamaan.

Päivittäinen ihonhoito auttaa ylläpitämään ihon omaa suojatoimintaa ja estää infektioiden kautta tapahtuvaa lymfaedeeman etenemistä.