LIPÖDEEMA

MITÄ LIPÖDEEMA ON?


Lipödeema on krooninen häiriö elimistön rasva-aineenvaihdunnassa. Lipödeemaa esiintyy yleensä vain naisilla, miehillä sairaus on todella harvinainen. Lipödeema kerää poikkeuksellista rasvakudosta kehoon, yleensä jalkoihin ja käsivarsiin, mutta lipödeemakudosta voi esiintyä koko kehon alueella. Lipödeeman oireita voivat olla mm. kipu, turvotus, kehon kylmyys, kosketusarkuus ja mustelmaherkkyys.

Lipödeema liittyy naisilla hormonitoimintaan. Sairaus alkaakin yleensä hormonitoiminnan muutosten yhteydessä, kuten murrosiän, raskauden, vaihdevuosien tai hormonaalisen ehkäisyn aikana.

Lipödeema vaikuttaa monesti potilaan henkiseen hyvinvointiin, sosiaaliseen elämään ja aiheuttaa potilaalle häpeän tunnetta. Oireita voi helpottaa ruokavalion, liikunnan ja tukituotteiden avulla.

OIREET


SINULLA VOI OLLA LIPÖDEEMA, JOS TUNNISTAT NÄITÄ OIREITA
(sinulla ei tarvitse olla kaikkia oireita)

1. Mustelmia tulee helposti
2. Kipua alaraajoissa tai käsivarsissa
3. Turvotusta jaloissa tai käsivarsissa
4. Jalat väsyvät helposti
5. Ihon painaminen tai puristaminen aiheuttaa kipua
6. Paino nousee helposti tai koet painonvaihteluita
7. Tunnet pieniä rakeita tai helmiä ihon alla kun puristat ihoa
8. Painonpudotus ja liikunta eivät vähennä rasvakudosta tietyiltä alueilta
9. Kehon rasvamäärä ja paino reagoivat voimakkaasti hormonitoiminnan muutoksiin (e-pillerit, kuukautiset, raskaus, vaihdevuodet, stressihormonin muutokset)
10. Nilkat turpoavat päivän mittaan
lipödeema ja ruokavalio 2 (1)

RUOKAVALIO

Lipödeeman ruokavalioon suositellaan vähähiilihydraattista tai ketogeenistä ruokavaliota. Hiilihydraatit ja tietyt ruoka-aineet aiheuttavat lipödeemassa kehoon matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus on kehon puolustusmekanismi ja kertoo siitä että kehossa kaikki ei ole hyvin. Moni lipödeemaa poteva kärsii myös korkeasta verensokerista tai insuliiniresistenssistä. Hiilihydraattien nauttimisen seurauksena elimistö (haima) alkaa tuottamaan insuliinia. Insuliini varastoi hiilihydraatit rasvaksi kehoon. Hiilihydraatit sitovat myös kehoon nestettä.

Mistä aloittaisit kun olet saanut diagnoosin lipödeemaan ja haluat löytää oikean tavan syödä? Aloita ensin syömään vain puhtaita raaka-aineita, joita ei ole prosessoitu.
- viljat: täysjyvä, quinoa, kaura ja ohra
- pavut ja linssit: linssit, kidneypavut, kikherneet, voipavut, herneet
- pähkinät ja siemenet
- hedelmät ja kasvikset
- liha, kananmuna, kala ja maitotuotteet
Kun olet siirtynyt puhtaisiin ruoka-aineisiin, voit alkaa vähentämään hiilihydraattien määrää ja poista ruokavaliosta vehnä ja sokeri. Yritä valita matalahiilihydraattisia hedelmiä ja kasviksia. Poista juurekset ja yritä syödä vain marjoja ja meloneita.
Jos et ole vegaani, voit poistaa kokonaan ruokavaliosta viljat, pavut ja linssit. Kuitenkin jos olet vegaani, pavut, linssit ja viljat ovat proteiinin lähteitäsi vhh-ruokavaliolla, joita ei suositella poistamaan ruokavaliosta.
Anna itsellesi aikaa omaksua uusi ruokavalio ja elämäntapa. Kaikkea ei pidä tehdä hetkessä ja ole itsellesi armollinen.

Mitä ruoka-aineita lipödeemaan suositellaan?
- vihanneksia
- kalaa (etenkin lohta)
- muita proteiininlähteitä: kananmuna, liha, kana jne
- hyviä rasvoja, kuten avokadoa, oliiveja, manteleita, macadamia-pähkinöitä, oliiviöljyä
- vegaaneille hyviä proteiinin lähteitä ovat pavut ja linssit vhh-ruokavaliolla
Mitä lipödeemassa suositellaan poistamaan ruokavaliosta?
- sokeri
- gluteeni
- omega 6 - rasvat (maissi, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, margariinit, maapähkinä ja kasvisöljy)
- keksit, murot, leivät (korkea glykeeminen indeksi joka nostaa verensokeria)
- maitotuotteet (hyvä vaihtoehto sen sijaan on vuohenjuusto)
- transrasvat (pikaruoka, keksit, jäätelöt, margariinit jne)
- aspartaami
- alkoholi
Lähteet: Ravitsemusasiantuntija Holistic Nutrition Princess (julkaistu ravitsemusasiantuntijan luvalla)
https://www.instagram.com/p/B9gNYSjlQ5Q/ https://www.instagram.com/p/B5HN3Bql-tb/ https://www.instagram.com/p/B-WeeesF0jp/

LIPÖDEEMAN HOIDON KULMAKIVET

TUKITUOTTEET

Lipödeemapotilaille suositellaan tukitekstiilien, kuten tukisukkien, -legginsien tai -hihojen käyttämistä. Tukitekstiilit voivat auttaa hallitsemaan ylimääräistä turvotusta, kipua ja helpottaa oloa. Tukitekstiilit vähentävät paineen tunnetta ja päivän mittaan kertyvää turvotusta.

RUOKAVALIO

Oikeanlainen ruokavalio on tärkeä osa lipödeeman hoitoa. Vähähiilihydraattinen ja ketogeeninen ruokavalio voivat tutkitusti helpottaa lipödeeman oireita. Sopiva ruokavalio voi lievittää kipuja, turvotusta ja kehon matala-asteista tulehdusta.

LIIKUNTA

On tärkeää yleisen terveyden ylläpitämiseksi. Juokseminen ja muut raskaammat aktiviteetit voivat olla liian kivuliaita lipödeemaa sairastavalle. Uinti ja vesijuoksu ovat lipödeemapotilaalle hyviä liikuntamuotoja, sillä uidessa veden paine vaikuttaa imunestejärjestelmään tukituotteiden tavoin.