SUOMEN LYMFAYHDISTYS RYSuomen lymfayhdistys ry on perustettu kesällä 2020 ja toimii lymfapotilaiden omana järjestönä. Tavoitteenamme on levittää tietoa lymfasairauksista, järjestää tukitoimintaa sekä ajaa lymfapotilaiden yhteiskunnallisia etuja.

Työskentelemme seuraavien asioiden edistämiseksi:
- kohtuullinen ja yhdenvertainen hoito kaikille Suomen lymfasairauden kanssa eläville diagnoosista tai asuinkunnasta riippumatta
- vertaistuen tarjoaminen
- ajantasaisen ja tutkimukseen perustuvan tiedon tarjoaminen potilaille ja heidän läheisilleen
- yhteyslinkkinä toimiminen potilaiden sekä terveydenhuollon ja kuntoutuspalveluiden välillä
- sosiaali- ja terveysalan henkilökunnan tietoisuuden lisääminen lymfasairauksien osalta

Suomen lymfayhdistys ry:n toimintasuunnitelmassa vuodelle 2021 on kartoittaa aktiivijäsenten taitoja ja koota työryhmä aktiiveista, nettisivujen ja muun markkinointimateriaalin suunnittelu, jäsenten tiedottaminen yhdistyksen toiminnasta ja markkinointimateriaalin työstäminen.
Tällä hetkellä yhdistys toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin ja rahoitus koostuu jäsenmaksuista. Mikäli haluat tulla mukaan yhdistyksen aktiiviksi tärkeän asian puolesta tai olet kiinnostunut vertaistukihenkilönä toimimisesta, voit olla meihin yhteydessä lomakkeen kautta
tästä

TULEVAT TAPAHTUMAT


TAPAHTUMAKALENTERI KLIKKAA TÄSTÄ

LYMFASAIRAUKSISTA


Sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät lymfaedeemasta tai muista imunestekierron häiriöistä. Imuneste on valkuaispitoista kudosnestettä, jota suodattuu verisuonista kudoksiin. Kudoksista neste kulkeutuu normaalisti imusuonia pitkin imusolmukkeisiin ja imusolmukeketjun kautta lopulta takaisin laskimoverenkiertoon. Imunestekierron häiriintyessä neste ei kuitenkaan kulje normaalisti, mikä näkyy ulospäin turvotuksena. Imutiesairaudet ovat alidiagnosoituja ja huonosti tunnettuja terveydenhuollossa. Monesti potilas kamppailee useita vuosia löytääkseen oikean hoitopolun.

Lymfaedeema tarkoittaa kroonista, etenevää ja pysyvää imunestekierron häiriöstä johtuvaa turvotusta. Turvotusta voi esiintyä missä tahansa kehossa, yleisimmin kuitenkin jalassa tai kädessä. Se voi olla seurausta esimerkiksi syöpähoidosta, leikkauksesta, infektiosta tai häiriötila voi olla synnynnäinen.

Lipödeema on perinnöllinen sairaus, joka alkaa yleensä oireilla hormonaalisten muutosten seurauksena, jolloin kehoon alkaa kertyä poikkeuksellista rasvakudosta. Lipödeeman edetessä hoitomuotona on usein rasvaimu. Lipödeema voi kehittyä lipö-lymfaedeemaksi, jolloin potilas kärsii lipödeeman lisäksi lymfaedeemasta.
Lipoedeemaa tai lymfaedeemaa ei voi nykymenetelmillä parantaa, mutta niitä on mahdollista hoitaa. Hoidon kulmakiviä ovat molemmissa sairauksissa terveelliset elintavat, lymfahieronta, kompressiohoito sekä potilaan tilanteesta riippuen leikkaushoito tai rasvaimu.

KYSYTTÄVÄÄ?

Ota yhteyttä meihin

info@lymfayhdistys.fi